ZUPA LASAGNA (LAZANIOWA)
Składniki na 3 porcje:
- 1-2 kawałki kiełbasy zwyczajnej
- olej
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- mała szczypta suszonych płatków chilli
- puszka pomidorów krojonych lub szklanka passaty
- 0,5 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- mieszanka serów - u mnie gouda, parmezan, feta
- 2 porcje ugotowanego grubego makaronu, np. rurki lub łazankowy
- natka pietruszki lub świeże liście bazylii
Z kiełbasy usunąć skórkę i pokroić miąższ w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić kiełbasę. Podsmażać przez kilka minut. Dodać cebulę, czosnek, oregano i chilli. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą lub passatę, bulion i zagotować. Dodać liście laurowe, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekkim przykryciem przez 30 minut, w razie potrzeby rozrzedzając wodą.
W międzyczasie ugotować makaron. Twarde sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, fetę pokruszyć. Wszystkie rodzaje sera wymieszać razem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Do garnka z zupą dodać ugotowany makaron, zdjąć z ognia. Gorącą zupę nalewać do talerzy, na środek nakładać sporą porcję mieszanki serów. Posypać posiekaną natką lub bazylią. Smacznego! :)
*) Zupa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień; warto jednak makaron i sery przechować oddzielnie, żeby nie rozmiękły w zupie.
Inspiracja przepisu: www.afarmgirlsdabbles.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz