POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM KAWOWO-CZEKOLADOWYM,
BATATAMI PIECZONYMI ZE SKÓRKĄ
I PIKLOWANYMI RZODKIEWKAMI
Składniki na 2 porcje:
Na polędwiczkę:
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki czerwonego wina (lub wody)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli (lub mała szczypta suszonego chilli)
- 2 łyżki masła
- 3 kostki czekolady gorzkiej, posiekanej
- 1 większy batat
- sól, pieprz, odrobina oleju
- garść rzodkiewek
- pół szklanki wody
- pół szklanki octu winnego białego
- 1-2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Batata dokładnie wyszorować, przekroić wzdłuż na pół. Małe naczynie żaroodporne/blaszkę posmarować odrobiną oleju, ułożyć na nim batata przekrojoną stroną do góry. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić je do piekarnika i piec około 30-35 minut, bez przykrywania.
Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem, można przekroić na 2-3 części. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć na niej mięso i smażyć na sporym ogniu przez 4-5 minut, obracając w trakcie. Obsmażone mięso zdjąć z patelni, odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni przygotować sos.
Polędwiczkę pozostawić na talerzu na kilka chwil, po czym włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 10-15 minut, w zależności od preferowanego stopnia. Po wyjęciu z piekarnika mięso odłożyć na kilka minut, żeby odpoczęło, wówczas będzie delikatniejsze w smaku.
Na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa dodać powidła, przesmażać mieszając około minutę. Wlać wino lub wodę, zagotować całość i odparować większość płynu. Zmniejszyć ogień, dodać cynamon i kilka łyżek naparu z kawy. Doprawić sosem chilli (regulując ostrość według potrzeb). Mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu 3 minuty. Dodać masło i mieszając, gotować całość jeszcze ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę i rozpuścić.
Na talerzu lub półmisku nalać trochę sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na sosie. Obok podać piklowane rzodkiewki z garścią roszponki, oprószyć świeżo zmieloną solą gruboziarnistą. Podawać od razu, z pieczonymi w skórce batatami i lampką wina. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu na polędwiczkę: Karol Okrasa dla Kuchni Lidla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz