RISOTTO Z PIECZARKAMI
Składniki na 2 porcje:
- 120-150g suchego ryżu do risotto (np.Arborio)
- 2 szklanki bulionu (lekko podgrzanego)
- 200g pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
- posiekane świeże zioła: natka pietruszki, bazylia lub tymianek
Przygotować dwie oddzielne patelnie: dużą do ryżu i średnią do pieczarek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na ćwiartki lub małe cząstki.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać suchy ryż i cały czas mieszając, podsmażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz z patelni. Wlać około pół szklanki bulionu, zagotować i na niewielkim ogniu dusić, aż odparuje prawie cały płyn. Należy mieszać dość często, żeby uniknąć przypalenia. Dolewać bulion w tej samej ilości (po pół szklanki) i mieszając, czekać aż odparuje większość płynu. Powtarzać do zużycia całego bulionu (powinno to trwać około 20 minut, licząc od początku).
Ziarenka ryżu powinny być miękkie, zaokrąglone, nieco kleiste. Zdjąć z ognia, do risotto dodać łyżkę masła, przemieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i masła. Wrzucić pieczarki (nie solić!) i na dużym ogniu obsmażać, aż zbrązowieją, często obracając. Po kilku minutach zdjąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć na środku porcję risotto, dookoła rozłożyć pieczarki. Całość posypać posiekanymi ziołami. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń