SAŁATKA Z BATATAMI, AWOKADO, FETĄ
I ORZECHAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 większy batat (słodki ziemniak)
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- garść roszponki
- kawałeczek sera typu feta
- garść orzechów pekan
- świeży koperek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
Składniki dressingu wymieszać razem w kubeczku, odstawić na chwilkę.
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić miąższ na półplasterki lub cienkie cząstki. Skropić sokiem z cytryny, żeby zbyt szybko nie ściemniało.
Na talerzu lub półmisku rozłożyć roszponkę, plasterki batata oraz awokado. Posypać orzechami i pokruszoną fetą. Polać dressingiem i lekko przemieszać. Ozdobić koperkiem i lekko doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz