DOMOWA MINI PIZZA
Na ciasto (3 placki o średnicy ok.18cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej (można odjąć z tego 2 łyżki i zamienić 2 łyżkami mąki razowej)
- 0,5 szklanki letniej wody
- 25g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
Na sos:
- szklanka passaty pomidorowej lub soku z pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki chilli cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- 2 -3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy - u mnie są to pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki, pokrojona i podsmażona czerwona papryka (smażone przez 4-5minut), szynka lub salami krojone w paseczki, zielone pesto - generalnie wszystko, co zalega w lodówce lub co najbardziej lubimy ;)
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części, z każdej uformować cienki placek i ułożyć na posmarowanej cienką warstwą oleju blaszce. Każdą mini pizzę posmarować sosem pomidorowym, obłożyć dodatkami i posypać startym żółtym serem (u mnie wymieszanym z posiekaną drobno mozzarellą).
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na 220 stopni na dolnej półce, piec przez około 15 minut. Aby sprawdzić, wystarczy lekko podważyć pizzę i zerknąć, czy spód jest już zrumieniony i suchy.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu na ciasto do pizzy: www.zajadam.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz