DESER TRUSKAWKOWY
Z MASCARPONE
Składniki na 1 (sporą) porcję:
- 125g serka mascarpone
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- sok z połowy pomarańczy
- starta skórka z połówki pomarańczy
- 30dag truskawek
- 2 ciasteczka maślane (np. Krakuski)
Mascarpone i jogurt grecki zmiksować z 1 łyżką cukru. Laskę wanilii czubkiem noża przekroić wzdłuż, otworzyć i łyżeczką zgarnąć ziarenka, połowę dodać do mascarpone i chwilkę zmiksować. Pozostałe ziarenka dołączyć do truskawek z sokiem.
Do pucharków nakładać warstwami mascarpone, truskawki i powstały z nich sos. Posypać pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz