czwartek, 5 czerwca 2014

DESER TRUSKAWKOWY 
Z MASCARPONE


Składniki na 1 (sporą) porcję:
  • 125g serka mascarpone
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • sok z połowy pomarańczy
  • starta skórka z połówki pomarańczy
  • 30dag truskawek
  • 2 ciasteczka maślane (np. Krakuski)
Umyte i oszypułkowane truskawki przekroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić do miski, posypać 1 łyżką cukru. Pomarańczę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę z połowy na bardzo drobnych oczkach tarki, a z drugiej połówki wycisnąć sok. I skórkę, i sok dodać do truskawek, dokładnie wymieszać i odstawić na 10min.

Mascarpone i jogurt grecki zmiksować z 1 łyżką cukru. Laskę wanilii czubkiem noża przekroić wzdłuż, otworzyć i łyżeczką zgarnąć ziarenka, połowę dodać do mascarpone i chwilkę zmiksować. Pozostałe ziarenka dołączyć do truskawek z sokiem.

Do pucharków nakładać warstwami mascarpone, truskawki i powstały z nich sos. Posypać pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz