TORCIK TRUSKAWKOWO - CZEKOLADOWY
Z NUTKĄ KOKOSU
Składniki na małą tortownicę o średnicy 20cm:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,25 szklanki gorzkiego kakao
- 30g startej drobno gorzkiej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 200ml mleka kokosowego z puszki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół słoika dżemu lub konfitury truskawkowej
- 40dag pokrojonych na małe kawałki truskawek
- sok z połowy cytryny + 1 łyżka cukru + odrobina przegotowanej wody = do nasączania
- ewentualnie pół szklanki wiórków kokosowych (ja pominęłam)
Dodać mąkę, kakao i startą czekoladę, przemieszać delikatnie szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Wlać ciasto, wyrównać delikatnie
i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, na około 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości około pół metra i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu oddzielić boki ciasta od formy za pomocą nożyka, wyjąć ciasto i przekroić na 3 blaty.
Mascarpone i mleko kokosowe wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i miksować przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier puder. Po ubiciu można dodać wiórki kokosowe i przemieszać delikatnie łyżką.
Pierwszy blat ciasta naponczować mieszanką wody z cukrem i cytryną, posmarować warstwą dżemu, na to grubą warstwę kremu z mascarpone
i posypać kawałkami truskawek. Nałożyć drugi blat, postępować tak samo
i z trzecim blatem, z tym że na kremie układać promieniście połówki truskawek. Resztą kremu posmarować boki tortu.
Przechowywać w lodówce, tort jest najsmaczniejszy na drugi dzień.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz