sobota, 7 czerwca 2014

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 
Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Składniki na 3 porcje:
  • 0,5kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka ząbków czosnku
  • kiełki brokułów
  • kilka listków bazylii lub bazylia suszona
  • sól, pieprz, olej
Polędwiczki pokroić na 2cm plastry, każdy rozbić delikatnie na nieduży płat. Oprószyć solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, czosnek na cienkie plasterki, listki bazylii z grubsza posiekać. 

Na każdy płat polędwiczki nakładać 1 łyżeczkę oliwy z suszonych pomidorów, kilka plasterków czosnku, pokrojone suszone pomidory, bazylię i małą porcję kiełków. Delikatnie zwinąć i spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać olej, układać polędwiczki najpierw spiętą stroną do dołu
 i podsmażać przez kilka minut, obracając żeby się równomiernie przesmażyły.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 stopni, na około 15-20 minut.
Podawać pokrojone w plastry. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kuchnialidla.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz