poniedziałek, 30 czerwca 2014

ŁOSOŚ W SOSIE 
ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM




Składniki na 2 duże porcje:


  • 2 x 125g łososia wędzonego na gorąco (u mnie Łosoś Marinero z Biedronki)
  • 2 żółtka
  • 80ml śmietany 18%
  • starta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli, pieprz
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • suszone płatki chilli (opcjonalnie)
Łososia podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut, skropić lekko  sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na chwilę.

Śmietanę, sok i skórkę z cytryny podgrzać w małym garnku, dodać żółtka, cukier i mieszając zagotować. Na małym ogniu gotować przez chwilę, regularnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z palnika. Dodać masło, starannie wymieszać, żeby się całkowicie rozpuściło i połączyło z sosem.

Podawać z makaronem spaghetti lub młodymi ziemniakami, polane gorącym sosem i posypane świeżymi ziołami oraz płatkami chilli.
Sos znakomicie sprawdza się także do pieczonych filetów rybnych. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.zielona-patelka.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz