ŁOSOŚ W SOSIE
ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM
Składniki na 2 duże porcje:
- 2 x 125g łososia wędzonego na gorąco (u mnie Łosoś Marinero z Biedronki)
- 2 żółtka
- 80ml śmietany 18%
- starta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50g masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli, pieprz
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- suszone płatki chilli (opcjonalnie)
Śmietanę, sok i skórkę z cytryny podgrzać w małym garnku, dodać żółtka, cukier i mieszając zagotować. Na małym ogniu gotować przez chwilę, regularnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z palnika. Dodać masło, starannie wymieszać, żeby się całkowicie rozpuściło i połączyło z sosem.
Podawać z makaronem spaghetti lub młodymi ziemniakami, polane gorącym sosem i posypane świeżymi ziołami oraz płatkami chilli.
Sos znakomicie sprawdza się także do pieczonych filetów rybnych. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.zielona-patelka.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz