KREMOWA ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI
I POMIDORÓW
I POMIDORÓW
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 żółtej papryki (opcjonalnie)
- 0,5l passaty z pomidorów
- 1l bulionu (drobiowego lub wołowego)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli cayenne
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- łyżka gęstego jogurtu, np. greckiego
Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i upiec na patelni grillowej, opiec nad gazem lub w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, gdy sczernieje jej skórka. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczki i szczelnie przykryć folią spożywczą.
Gdy zaparuje i ostygnie, obrać ją ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na łyżce oleju. Gdy się zeszkli, dodać sproszkowaną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować bulion, przełożyć do niego usmażoną cebulę i czosnek, kawałki papryki i cayenne.
Wlać passatę z pomidorów oraz łyżkę miodu. Gotować około 15min. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podawać z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany, przyozdobioną listkami bazylii.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz