środa, 28 maja 2014

KREMOWA ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI 
I POMIDORÓW


Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1/2 żółtej papryki (opcjonalnie)
  • 0,5l passaty z pomidorów
  • 1l bulionu (drobiowego lub wołowego)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka gęstego jogurtu, np. greckiego

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i upiec na patelni grillowej, opiec nad gazem lub w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, gdy sczernieje jej skórka. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczki i szczelnie przykryć folią spożywczą.
Gdy zaparuje i ostygnie, obrać ją ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na łyżce oleju. Gdy się zeszkli, dodać sproszkowaną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować bulion, przełożyć do niego usmażoną cebulę i czosnek, kawałki papryki i cayenne. 

Wlać passatę z pomidorów oraz łyżkę miodu. Gotować około 15min. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. 
Podawać z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany, przyozdobioną listkami bazylii.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz