GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ
I PIECZARKAMI
Składniki na 3 porcje:
- 0,5 kg wołowiny (najlepsza pręga)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 30dag pieczarek
- kilka łodyżek selera naciowego
- olej do smażenia
- tymianek, majeranek, sól, pieprz
- 3-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
- odrobina chilli cayenne
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- posiekana natka pietruszki
Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki i przerosty oraz nadmiar widocznego tłuszczu; pokroić na średniej wielkości kawałki i posolić.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć do zrumienienia ze wszystkich stron, następnie dodać cebule pokrojone w grubsze plastry i przeciśnięty czosnek. Doprawić sporą ilością majeranku i tymianku oraz pieprzem. Gdy cebula się usmaży, dodać sproszkowaną paprykę i chilli cayenne. Podlać mięso odrobiną gorącej wody i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 30-40min.
Papryki pokroić w niewielkie kawałki, dodać do mięsa. Seler naciowy oczyścić z
twardych włókien, pokroić na kawałki i wrzucić do gulaszu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz skórkę z cytryny. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki (lub ósemki) i wrzucić do garnka. Dusić potrawę dość długo (ok. godzinę, ewentualnie dłużej) pod przykryciem, aż mięso całkowicie zmięknie, podlewając w razie potrzeby.
Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami, posypane natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz