niedziela, 4 maja 2014

KURCZAK W PŁATKACH MIGDAŁÓW


Składniki na 2 porcje:
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
  • sok z połowy cytryny
  • garść płatków migdałów
Udka umyć, osuszyć, zdjąć skórę (wersja zdrowsza!). Ząbki czosnku przekroić na pół, cebulę na ćwiartki. Natrzeć mięso czosnkiem i cebulą, sporą ilością majeranku, solą i pieprzem. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny z pozostałymi przyprawami, natrzeć nimi udka i włożyć je do miski razem z kawałkami cebuli i czosnku. Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30-40min.


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć garść płatków migdałów, mieszając, żeby się za bardzo nie przypaliły. Do żaroodpornego naczynia wlać troszkę oleju na dno, wyłożyć udka, posypać płatkami migdałów oraz kawałkami cebuli i czosnku.
Piec pod przykryciem przez 45 minut, w razie potrzeby podlewając powstałym sosem. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kluseczkami oraz świeżą surówką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz