KURCZAK W PŁATKACH MIGDAŁÓW
Składniki na 2 porcje:
- 2 udka z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- majeranek, sól, pieprz
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli cayenne
- sok z połowy cytryny
- garść płatków migdałów
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć garść płatków migdałów, mieszając, żeby się za bardzo nie przypaliły. Do żaroodpornego naczynia wlać troszkę oleju na dno, wyłożyć udka, posypać płatkami migdałów oraz kawałkami cebuli i czosnku.
Piec pod przykryciem przez 45 minut, w razie potrzeby podlewając powstałym sosem. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kluseczkami oraz świeżą surówką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz