DOMOWY SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 szklanka passaty (przetartych pomidorów) lub pół puszki pomidorów, zmiksowanych
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 czubata łyżka sera mascarpone (lub tłustego, kremowego serka naturalnego)
Doprawić łyżeczką miodu. Jeśli sos zaczyna za bardzo gęstnieć, warto podlać go kilkoma łyżkami wody, w której gotuje się makaron (dodaje mu smaku oraz skrobi, która wystarczająco zagęszcza i spaja sos).
Na koniec dodać czubatą łyżkę mascarpone, rozprowadzić w sosie i po minucie zdjąć z ognia.
Podawać spaghetti polane sosem i posypane startym żółtym, twardym serem. Ozdobić listkami bazylii lub roszponki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz