środa, 7 maja 2014

DOMOWY SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI


  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka passaty (przetartych pomidorów) lub pół puszki pomidorów, zmiksowanych
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone (lub tłustego, kremowego serka naturalnego)
 Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki dodać na patelnię, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać sól i pieprz oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Gdy seler nieco zmięknie, dodać pomidory, zagotować całość i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10min.

Doprawić łyżeczką miodu. Jeśli sos zaczyna za bardzo gęstnieć, warto podlać go kilkoma łyżkami wody, w której gotuje się makaron (dodaje mu smaku oraz skrobi, która wystarczająco zagęszcza i spaja sos).
Na koniec dodać czubatą łyżkę mascarpone, rozprowadzić w sosie i po minucie zdjąć z ognia.
Podawać spaghetti polane sosem i posypane startym żółtym, twardym serem. Ozdobić listkami bazylii lub roszponki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz