Na klopsiki:
- 400-500g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko (całe lub osobno białko i żółtko)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól
- oliwa lub olej do smażenia
- 200ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- szczypta suszonych płatków chilli
- sól, pieprz
Smażyć na głębokiej patelni, obracając często dla równomiernego zrumienienia. Usmażone klopsiki odłożyć na talerz.
Na tą samą patelnię, na której został tłuszcz po klopsikach, wlać kremówkę lub mleko kokosowe, dodać wszystkie przyprawy. Zagotować, ciągle mieszając, następnie zmniejszyć płomień i do sosu wrzucić usmażone klopsiki. Gotować razem jeszcze przez kilka minut, podlewając wodą jeśli za bardzo zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz