poniedziałek, 5 maja 2014

KLOPSIKI W SOSIE INDYJSKIM




Składniki na 3-4 porcje:
Na klopsiki:
  • 400-500g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (całe lub osobno białko i żółtko)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
Na sos:
  •  200ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić, razem z mięsem mielonym wrzucić do miski. Wbić jajko lub samo żółtko. Dodać bułkę tartą, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Jeśli dodane było tylko żółtko, ubić pianę z pozostałego białka i delikatnie wmieszać na koniec - w ten sposób klopsiki wyjdą delikatniejsze. Z masy formować małe kulki, zwilżając dłonie zimną wodą, żeby się nie kleiły do rąk.
Smażyć na głębokiej patelni, obracając często dla równomiernego zrumienienia. Usmażone klopsiki odłożyć na talerz.

Na tą samą patelnię, na której został tłuszcz po klopsikach, wlać kremówkę lub mleko kokosowe, dodać wszystkie przyprawy. Zagotować, ciągle mieszając, następnie zmniejszyć płomień i do sosu wrzucić usmażone klopsiki. Gotować razem jeszcze przez kilka minut, podlewając wodą jeśli za bardzo zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz