KROKIETY Z MIĘSEM, FETĄ
I POREM
I POREM
- 1 ugotowane udko z kurczaka
- 1 ugotowana porcja rosołowa wołowa z kością (warto wykorzystać mięso z rosołu lub ugotować je w wywarze warzywnym)
- pół pora (biała część)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła do smażenia
- kawałek sera feta (około 2 łyżki)
- niewielki kawałek boczku wędzonego
- szczypiorek
- majeranek, sól, pieprz
- 6 usmażonych naleśników
- 1 jajko i bułka tarta do panierowania
Mięso ugotowane i przestudzone oddzielić od kości, zmielić razem z boczkiem. Por, cebulę i czosnek pokroić w plastry, przesmażyć na łyżce masła do miękkości, zmielić. W misce wymieszać zmielone mięso, cebulę z porem, pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Dodać 2 łyżki majeranku, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (masę należy mocno doprawić, po usmażeniu złagodnieje). Dokładnie wymieszaną masę nakładać na środek każdego naleśnika, zawinąć najpierw boki, później dół i górę do środka (jak kopertę).
Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć zaczynając od strony "łączenia" (żeby się szybko skleiło), po kilka minut z obu stron oraz chwilkę po bokach (przytrzymując krokieta dwoma widelcami), żeby był równomiernie obsmażony na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z lekką sałatką, np. z pomidorów. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz