CHŁODNIK Z BOTWINKI I MAŚLANKI
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek botwinki (z buraczkami będzie intensywniejszy, u mnie bez buraczków, bo wykorzystałam je wcześniej ;) )
- 3 szklanki maślanki naturalnej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- świeże zioła do podania, np. tymianek lub szczypiorek
- łyżka oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić botwinkę, obficie osolić i mieszając, podsmażać około 5 minut. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
Do garnka wlać maślankę, dodać gałkę muszkatołową i pieprz i dokładnie wymieszać. Dodać usmażoną botwinkę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym smaczniejszy).
Podawać posypany świeżymi ziołami, prosto z lodówki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz