niedziela, 3 lipca 2016

DOMOWE LODY ŚMIETANKOWO-OWOCOWE



Składniki na ok. 8 gałek:
  • 250ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej!)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od stopnia słodkości owoców)
  • 1 szklanka drobnych owoców (najlepsze będą maliny, truskawki, jagody, ziarenka granatu itp.)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
Owoce umyć, odsączyć. Zmiksować bardzo starannie lub przetrzeć przez sitko. Granat i maliny mogą pozostawić twardsze pestki, jeśli ktoś ich nie lubi, warto o tym pamiętać.

Śmietanę oraz cukier puder ubić razem, aż powstanie puszysta, bita śmietana.  Dodać do niej masę owocową oraz ewentualnie sok z cytryny. Wymieszać ręcznie, aż powstanie w miarę równomierna masa śmietankowa. Przełożyć do dowolnych pojemniczków i wstawić do zamrażarki. Powinny być idealne już po 2-3 godzinach; jeśli zostaną w zamrażarce dłużej, trzeba będzie pamiętać o wyjęciu ich na kwadrans przed podaniem :)

*) Masę lodową można nałożyć do silikonowych foremek na muffinki, zostawiając około 1cm od góry. Z silikonowych wyjmuje się je łatwo i bez uszkodzeń :)



Inspiracja przepisu: www.nigella.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz