DOMOWE LODY ŚMIETANKOWO-OWOCOWE
Składniki na ok. 8 gałek:
- 250ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej!)
- 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od stopnia słodkości owoców)
- 1 szklanka drobnych owoców (najlepsze będą maliny, truskawki, jagody, ziarenka granatu itp.)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
Śmietanę oraz cukier puder ubić razem, aż powstanie puszysta, bita śmietana. Dodać do niej masę owocową oraz ewentualnie sok z cytryny. Wymieszać ręcznie, aż powstanie w miarę równomierna masa śmietankowa. Przełożyć do dowolnych pojemniczków i wstawić do zamrażarki. Powinny być idealne już po 2-3 godzinach; jeśli zostaną w zamrażarce dłużej, trzeba będzie pamiętać o wyjęciu ich na kwadrans przed podaniem :)
*) Masę lodową można nałożyć do silikonowych foremek na muffinki, zostawiając około 1cm od góry. Z silikonowych wyjmuje się je łatwo i bez uszkodzeń :)
Inspiracja przepisu: www.nigella.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz