LETNIA ZAPIEKANKA Z WARZYW
I KIEŁBASY
Składniki na 3 porcje:
- 1 średnia cukinia
- 2 kalarepki
- 2 marchewki
- 6-8 rzodkiewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory malinowe
- 1-2 kawałki kiełbasy
- kawałek boczku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta suszonych ziół greckich lub prowansalskich
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę do zapiekania lekko natłuścić olejem.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić razem ze skórką w plastry o grubości 2-3cm, a następnie wykroić i usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki/słupki.
Marchewki, kalarepkę i cebulę pokroić w niezbyt cienkie plastry, rzodkiewki na połówki lub ćwiartki. Pomidory na ósemki.
Kiełbasę i boczek pokroić na nieduże kawałki i rozłożyć na dnie foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie dodać marchewkę, kalarepkę oraz rzodkiewki, polać połową sosu i znów wstawić do piekarnika (bez przykrywania).
Po 10 kolejnych minutach dodać cebulę, czosnek i cukinię. Wymieszać wszystko, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 20 minut.
Po tym czasie rozłożyć kawałki pomidorów na wierzchu zapiekanki, polać resztą sosu i wstawić do piekarnika na 10-12 minut, już bez mieszania.
Zapiekankę wyjąć, nakładać porcje na talerze i posypać posiekanymi ziołami lub dymką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz