SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM
I CZEREŚNIAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 awokado
- 1/2 główki sałaty masłowej
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 mała dymka/młody por/szczypior
- 1/2 świeżego ogórka (lub 1 mniejszy)
- 10-12 czereśni, przepołowionych i bez pestek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego
- spora szczypta soli
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka tymianku i oregano
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, skosztować, w razie potrzeby doprawić cukrem lub solą.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, awokado, ogórka i czerwoną cebulę. Polać połową dressingu i lekko przemieszać. Posypać dymką, czereśniami i koperkiem, skropić pozostałym dressingiem.
Podawać po chwili, gdy smaki nieco się przegryzą. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz