SPAGHETTI BOLOGNESE
- PO BOLOŃSKU - Z SOSEM MIĘSNYM
Składniki na 3-4 porcje:
- 400-500g mielonego mięsa (nie garmażeryjnego!)
- 3 miarki makaronu spaghetti
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej (przecieru w płynie, nie koncentratu)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu rybnego (brzmi nietypowo, ale po kwadransie gotowania rybi zapach i smak ulatniają się, a w sosie pozostaje to niezwykle pyszne "coś", czyli smak umami)
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta suszonego majeranku i bazylii
- mała szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- woda do podlewania w trakcie
- starty żółty ser do podania
Wlać passatę pomidorową oraz dodać wszystkie przyprawy. Mieszając, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, podlewając wodą w razie potrzeby.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Spaghetti odcedzić, wymieszać z sosem bolognese, startym serem i świeżymi ziołami. Smacznego! :)
*) gotowy sos po wystudzeniu można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz