SAŁATKA Z WINOGRONAMI I FETĄ
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście roszponki
- 2 garście winogron bezpestkowych
- kawałek sera typu feta
- mała garść orzechów, np. nerkowca
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- szczypta suszonych ziół do posypania (np. prowansalskie lub greckie)
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru lub łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić na chwilkę.
Na półmisku układać liście sałaty, połówki winogron oraz pokruszoną fetę. Posypać orzechami oraz żurawiną. Skropić dressingiem i delikatnie przemieszać. Podawać posypane suszonymi ziołami. Smacznego! :)
*) Składniki sałatki można trzymać razem w chłodnym miejscu do kilku godzin, a dressingiem polać dopiero tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz