sobota, 27 sierpnia 2016

SAŁATKA Z WINOGRONAMI I FETĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście roszponki
  • 2 garście winogron bezpestkowych
  • kawałek sera typu feta
  • mała garść orzechów, np. nerkowca
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • szczypta suszonych ziół do posypania (np. prowansalskie lub greckie)
Na dressing:
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru lub łyżeczka miodu
  • sól, pieprz 
Winogrona przekroić na połówki, fetę pokruszyć lub pokroić w kosteczkę . Orzechy posiekać z grubsza, żurawinę również.

Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić na chwilkę.

Na półmisku układać liście sałaty, połówki winogron oraz pokruszoną fetę. Posypać orzechami oraz żurawiną. Skropić dressingiem i delikatnie przemieszać. Podawać posypane suszonymi ziołami. Smacznego! :)

*) Składniki sałatki można trzymać razem w chłodnym miejscu do kilku godzin, a dressingiem polać dopiero tuż przed podaniem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz