piątek, 19 sierpnia 2016

CARPACCIO Z BURAKÓW I POMIDORÓW




Składniki na 2 porcje:
  • 2 średnie buraki, ze skórką
  • 2 pomidory malinowe
  • kawałeczek sera pleśniowego, koziego lub fety
  • 2 łyżeczki oliwy
  • musztarda francuska ( u mnie Dijon z mielonymi orzechami włoskimi)
  • świeże zioła - bazylia, szczypiorek
  • świeżo zmielona sól gruboziarnista i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na wierzch!) i wstawić do piekarnika, w blaszce lekko podlanej wodą (żeby folia się nie przypaliła). Piec przez około godzinę (w zależności od wielkości buraków), aż widelec wbity przez folię w buraka będzie wchodził gładko. Wyjąć, ostudzić. Obrać cieniutko ze skórki i pokroić na cieniutkie plastry.

Pomidory pokroić w cienkie plastry, ser pokruszyć lub pokroić w kosteczkę. Porcję musztardy wymieszać starannie z łyżeczką oliwy, odstawić. 

Na talerzu rozłożyć plastry buraka na przemian z pomidorem. Posypać serem i ziołami. Skropić pozostałą łyżeczką oliwy, doprawić sowicie solą i pieprzem. Podawać od razu z musztardą obok. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz