RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 120 -150g suchego ryżu arborio (do risotto)
- 150ml wina białego, półwytrawnego
- 2 szklanki bulionu (podgrzanego)
- 1/4 cebuli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 3 garście świeżego szpinaku
- kawałek sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
- szczypiorek, bazylia
- sól, pieprz
Na pierwszej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Wsypać suchy ryż i mieszając, podsmażyć aż wchłonie cały tłuszcz z patelni. Wlać wino, nieco zwiększyć ogień i mieszając od czasu do czasu, dusić ryż aż cały płyn odparuje.
Stopniowo dolewać bulion, po około pół szklanki naraz, po czym mieszać i dusić (bez przykrycia) aż znów płyn odparuje. Dolewać bulion w ten sposób, aż zużyjemy całe dwie szklanki (czyli około 20 minut łącznie), regularnie mieszając i pilnując, żeby ryż się nie przypalił.
Pod koniec ziarenka ryżu powinny być miękkie, zaokrąglone, nieco kleiste. Patelnię zdjąć z ognia, dodać do ryżu łyżkę masła oraz pokrojony ser pleśniowy, zamieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, od razu wrzucić liście szpinaku i lekko osolić. Zamieszać, na niewielkim ogniu podsmażać szpinak około 2-3 minuty, zdjąć i przełożyć szpinak na durszlak lub sitko, żeby odcedzić z nadmiaru soków.
Po chwili szpinak dodać do risotto, wymieszać całość, doprawić pieprzem. Podawać natychmiast, posypane szczypiorkiem lub bazylią, w towarzystwie lampki schłodzonego wina. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz