SERNIK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
- 60g masła (prosto z lodówki, pokrojonego w kosteczkę)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 dużego jajka
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając około 2cm papieru na zewnątrz, poza obręcz. Zagniecione ciasto wyłożyć na spód, palcami wylepić dokładnie całe dno oraz boki do wysokości około 1-1,5cm. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę i piec około 15-20 minut, na złoto-brązowy kolor.
Na masę serową:
- 500g twarogu w kostce (zmielonego dwukrotnie)
- 250g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50g budyniu waniliowego w proszku (można zastąpić śmietankowym)
- 1 duże jajko
Piec około 30-35 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przesuszyć). Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić.
Na wierzch:
- 100g białej czekolady
- 30g masła
- maliny
- świeże listki mięty lub melisy
*) jeśli polewa zwarzy się - zrobią się grudki lub rozdzieli się na nitki - wystarczy wlać łyżkę gorącej wody i znów podgrzać w kąpieli wodnej, intensywnie mieszając. Ewentualnie dodać kolejną łyżkę gorącej wody i powtórzyć aż do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.
Odczekać chwilę, aż polewa nieco przestygnie i zacznie gęstnieć. Łyżką nakładać polewę na wierzch sernika i rozprowadzać równomiernie po wierzchu. Ozdobić sernik malinami oraz listkami mięty. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut (ułatwi krojenie).
Przechowywać w chłodnym miejscu, w czasie upałów w lodówce. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz