GRILLOWANY KURCZAK PO HAWAJSKU
Składniki na 3 porcje:
- 2 filety z kurczaka (lub 9 podudzi, tzw. "pałek")
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 mała puszka ananasa w zalewie
- 1 dymka
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 3-4 łyżki soku/zalewy z ananasa
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sosu Worcester
- 2 łyżki wody
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- szczypta suszonych płatków chilli
- sól, pieprz
Kurczaka, papryki i ananasa wymieszać z marynatą, odstawić w chłodne miejsce na min. pół godziny.
Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Jeśli korzystamy z grilla, na aluminiową tackę przełożyć wyciągnięte z marynaty kawałki mięsa, papryki i ananasa. Resztę marynaty zostawić do posmarowania na koniec. Tackę ułożyć na grillu i piec całość około 20 minut, obracając w trakcie.
Jeśli korzystamy z patelni grillowej, najpierw usmażyć mięso, a po 10 minutach dodać papryki i ananasa. Smażyć aż mięso będzie miękkie, a warzywa na wpół miękkie.
Gdy mięso już będzie upieczone (nie przeciągać zbyt długo, żeby się nie przesuszyło!), posmarować resztą marynaty i po minucie zdjąć z ognia. Przełożyć na półmisek kurczaka oraz paprykę i ananasa, posypać całość posiekaną dymką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz