sobota, 20 sierpnia 2016

GRILLOWANY KURCZAK PO HAWAJSKU



Składniki na 3 porcje:
  • 2 filety z kurczaka (lub 9 podudzi, tzw. "pałek")
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 mała puszka ananasa w zalewie
  • 1 dymka
Na marynatę:
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3-4 łyżki soku/zalewy z ananasa
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 łyżki wody
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz  
Składniki  marynaty wymieszać razem w miseczce, odstawić (można przygotować do dwóch dni wcześniej i przechowywać w lodówce). Filety z kurczaka pokroić na podłużne kąski lub ćwiartki. Papryki pokroić w dużą kostkę, ananasa w półplastry lub ćwiartki. Dymkę posiekać cienko.

Kurczaka, papryki i ananasa wymieszać z marynatą, odstawić w chłodne miejsce na min. pół godziny. 

Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Jeśli korzystamy z grilla, na aluminiową tackę przełożyć  wyciągnięte z marynaty kawałki mięsa, papryki i ananasa. Resztę marynaty zostawić do posmarowania na koniec. Tackę ułożyć na grillu i piec całość około 20 minut, obracając w trakcie.

Jeśli korzystamy z patelni grillowej, najpierw usmażyć mięso, a po 10 minutach dodać papryki i ananasa. Smażyć aż mięso będzie miękkie, a warzywa na wpół miękkie.

Gdy mięso już będzie upieczone (nie przeciągać zbyt długo, żeby się nie przesuszyło!), posmarować resztą marynaty i po minucie zdjąć z ognia. Przełożyć na półmisek kurczaka oraz paprykę i ananasa, posypać całość posiekaną dymką. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz