POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CEBULOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz
- spora szczypta suszonego tymianku
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Mięso oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, ułożyć pojedynczą warstwą na patelni i smażyć na średnim ogniu, aż nabiorą złotawego koloru. Obrócić, usmażyć z drugiej strony i zdjąć mięso na talerz.
Na tą samą patelnię dodać drugą łyżkę oleju oraz wrzucić cebulę. Lekko osolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się zarumieni.
Gdy cebula już będzie miękka i zrumieniona, wlać do niej śmietanę, zagotować i zmniejszyć ogień. Do sosu włożyć usmażone wcześniej polędwiczki, częściowo przykryć patelnię i dusić całość około 5 minut.
Podawać z ziemniakami i prostą sałatką, np. z pomidorów. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz