środa, 24 sierpnia 2016

ZUPA Z CUKINII



Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1,5cm, a następnie wyciąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w dużą kostkę. Marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę i czosnek posiekać drobno. 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz cukinię i marchewkę. Podsmażać na dużym ogniu, aż się lekko zrumienią. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, potem wlać bulion, wodę i przyprawy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. 

Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz