SPAGHETTI Z DYNIĄ
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje spaghetti
- 1/2 niedużej dyni (u mnie Hokkaido)
- 1 marchewka
- kawałek boczku (lub w wersji wegetariańskiej: kawałek selera korzeniowego)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta suszonych ziół śródziemnomorskich lub prowansalskich
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić, odstawić pod przykryciem.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić dynię, boczek/seler oraz marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać razem, często mieszając, aż warzywa zmiękną (ok.10-12 minut). Wsypać zioła, podlać wodą, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod częściowym przykryciem kilka minut.
Pod koniec duszenia wlać śmietanę, lekko zagotować i zdjąć z ognia. Wymieszać sos z makaronem, podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz