piątek, 9 września 2016

SPAGHETTI Z DYNIĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 2 porcje spaghetti
  • 1/2 niedużej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 1 marchewka
  • kawałek boczku (lub w wersji wegetariańskiej: kawałek selera korzeniowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta suszonych ziół śródziemnomorskich lub prowansalskich
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania
Dynię przekroić, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki i obrać ze skórki. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Boczek lub seler również pokroić w kosteczkę, cebulę i czosnek posiekać. 
Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić, odstawić pod przykryciem.

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić dynię, boczek/seler oraz marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać razem, często mieszając, aż warzywa zmiękną (ok.10-12 minut). Wsypać zioła, podlać wodą, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod częściowym przykryciem kilka minut. 

Pod koniec duszenia wlać śmietanę, lekko zagotować i zdjąć z ognia. Wymieszać sos z makaronem, podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz