KURCZAK W SOSIE Z PIECZONEJ PAPRYKI
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka/ 2podudzia bez kości
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta soli, pieprz
- 1 kopiasta łyżka suszonych ziół włoskich/prowansalskich/śródziemnomorskich + szczypta
- kawałek sera feta
- 2 łyżki gęstej śmietany
- natka pietruszki lub świeża bazylia
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Umyte papryki ułożyć w całości na blaszce wyłożonej papierem lub folią aluminiową i wstawić do pieca na 20 minut. Po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć, delikatnie przełożyć na talerz (uwaga! mogą puszczać sporo soku) i nakryć drugim talerzem lub miską na około 15 minut.
Po tym czasie papryki powinny być mięciutkie i rozpadające się, ostrożnie przeciąć na pół i z pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne. Skórka powinna sama odchodzić, można też zwinąć listek ręcznika papierowego w kulkę i lekko przetrzeć powierzchnię, żeby usunąć skórkę.
Upieczony miąższ papryki włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, łyżkę suszonych ziół oraz czosnek, sól i pieprz. Całość zmiksować gładko. Tak przygotowany sos można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni w lodówce.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szczyptą tych samych suszonych ziół. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony. Zdjąć i przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni wyłożyć sos z pieczonej papryki, zagotować przez 3 minuty i dodać śmietanę. Zamieszać, zmniejszyć ogień i z powrotem włożyć mięso do sosu. Dusić całość pod częściowym przykryciem przez 5-7 minut. Tuż przed podaniem posypać danie pokruszoną fetą oraz natką pietruszki. Smacznego! :)
*) sos z pieczonej papryki świetnie nadaje się do makaronu, kopytek lub kaszy.
Inspiracja przepisu: www.lecremedelacrumb.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz