KURCZAK Z CIECIERZYCĄ
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 200g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wody do podlania
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano na dużym ogniu, często obracając. Nieco zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć całość około 5 minut. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać ciecierzycę i dusić pod częściowym przykryciem, przez około 15 minut. Pod koniec gotowania wmieszać śmietanę, pogotować razem około minutę i zdjąć z ognia.
Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz