środa, 14 września 2016

KURCZAK Z CIECIERZYCĄ



Składniki na 4 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody do podlania
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
Filety z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przelać na sitku odrobiną wody. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. 

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano na dużym ogniu, często obracając. Nieco zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć całość około 5 minut. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać ciecierzycę i dusić pod częściowym przykryciem, przez około 15 minut. Pod koniec gotowania wmieszać śmietanę, pogotować razem około minutę i zdjąć z ognia. 

Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Smacznego! :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz