środa, 21 września 2016

ZUPA KREM Z DYNI I BATATÓW




Składniki na 5-6 porcji:
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży batat (słodki ziemniak)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu
  • 0,5l-0,75l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta suszonego chilli cayenne
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
Dynię piżmową umyć, cieniutko obrać ze skórki (jest dużo bardziej miękka niż w innych typach dyni), pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Batata umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić batata, paprykę, dynię i cebulę i podsmażyć na dużym ogniu, często mieszając, aż brzegi warzyw lekko się zabrązowią. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i podsmażyć razem około 2 minuty. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu, pod częściowym przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 12-15 minut).

Przestudzić, zmiksować całość. Jeżeli planujemy zamrozić część na później, taką zmiksowaną pulpę przełożyć do pojemników i zamrozić.

Zmiksowane warzywa rozrzedzić  stosowną ilością wody, podgrzać całość. Podawać ozdobione świeżymi ziołami. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz