ZUPA KREM Z DYNI I BATATÓW
Składniki na 5-6 porcji:
- 1 średnia dynia piżmowa
- 1 czerwona papryka
- 1 duży batat (słodki ziemniak)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu
- 0,5l-0,75l wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta suszonego chilli cayenne
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić batata, paprykę, dynię i cebulę i podsmażyć na dużym ogniu, często mieszając, aż brzegi warzyw lekko się zabrązowią. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i podsmażyć razem około 2 minuty. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu, pod częściowym przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 12-15 minut).
Przestudzić, zmiksować całość. Jeżeli planujemy zamrozić część na później, taką zmiksowaną pulpę przełożyć do pojemników i zamrozić.
Zmiksowane warzywa rozrzedzić stosowną ilością wody, podgrzać całość. Podawać ozdobione świeżymi ziołami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz