KIEŁBASA ZAPIEKANA Z DYNIĄ, PAPRYKĄ I BRZOSKWINIAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 kawałki kiełbasy
- 1/2 niewielkiej dyni (np. piżmowej)
- 1 czerwona papryka
- 1 brzoskwinia
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerwonej cebuli
- dymka lub szczypiorek
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- szczypta suszonego majeranku i rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Na dnie formy żaroodopornej rozprowadzić dwie łyżki oleju, ułożyć kawałki kiełbasy i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie odwrócić kiełbasę na drugą stronę, do formy dołożyć cebulę, paprykę i dynię. Posypać przyprawami i skropić łyżką oleju. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wyjąć formę na chwilę, łyżką zgarniać powstały płyn z dna formy i podlewać warzywa z kiełbasą. Dodać brzoskwinię, polać całość octem balsamicznym i zapiec ponownie przez około 15 minut.
Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz