KURCZAK Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki na 3 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 6-7 dużych pieczarek
- 100-150g boczku
- 2/3 szklanki śmietany 30%
- szczypta suszonego majeranku oraz oregano
- sól, pieprz
- łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
W garnku rozgrzać trochę oleju. Mięso oprószyć solą i pieprzem, włożyć do garnka i smażyć na średnim ogniu. Po 3-4 minutach odwrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, posypać majerankiem i oregano. Smażyć kolejne 4 minuty lub do lekkiego zbrązowienia. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i przykryć.
W tym samym garnku znów rozgrzać troszkę oleju, wrzucić boczek i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodać pieczarki, dalej intensywnie smażyć aż pieczarki zbrązowieją. Dodać tymianek i czosnek, po chwili wlać śmietanę i zmniejszyć nieco ogień. Mieszając, gotować przez około 2 minuty. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gotującego się sosu włożyć usmażone kawałki kurczaka, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i dusić całość przez 8-10 minut.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub np. "ciapkapustą". Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz