wtorek, 4 października 2016

KURCZAK Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM




Składniki na 3 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • 6-7 dużych pieczarek
  • 100-150g boczku
  • 2/3 szklanki śmietany 30%
  • szczypta suszonego majeranku oraz oregano
  • sól, pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
Filety opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze części o podobnej wielkości. Pieczarki pokroić na ósemki, boczek w kostkę. Czosnek przecisnąć lub posiekać drobno. 

W garnku rozgrzać trochę oleju. Mięso oprószyć solą i pieprzem, włożyć do garnka i smażyć na średnim ogniu. Po 3-4 minutach odwrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, posypać majerankiem i oregano. Smażyć kolejne 4 minuty lub do lekkiego zbrązowienia. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i przykryć. 

W tym samym garnku znów rozgrzać troszkę oleju, wrzucić boczek i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodać pieczarki, dalej intensywnie smażyć aż pieczarki zbrązowieją. Dodać tymianek i czosnek, po chwili wlać śmietanę i zmniejszyć nieco ogień. Mieszając, gotować przez około 2 minuty. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do gotującego się sosu włożyć usmażone kawałki kurczaka, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i dusić całość przez 8-10 minut. 
Podawać z ziemniakami, ryżem lub np. "ciapkapustą". Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz