POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa (400-500g)
- 300g pieczarek
- 100ml śmietany kremówki
- 3 łyżki musztardy francuskiej ostrej
- 1 łyżeczka miodu
- 50ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta suszonego majeranku, sól, pieprz
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- posiekana natka pietruszki
Pieczarki pokroić na ćwiartki. Musztardę, sos sojowy i miód wymieszać razem w kubeczku.
Na dużej patelni rozgrzać mocno olej, wrzucić pieczarki i obsmażać często mieszając na dużym ogniu, przez około 6-8 minut, aż odparuje cały płyn. Dodać łyżeczkę masła i smażyć jeszcze dwie minuty, żeby się zabrązowiły. Zdjąć na talerz i przykryć.
Na tej samej patelni znów rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry polędwiczek i smażyć na rumiano, mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Wlać wino, poczekać chwilę aż odparuje. Oprószyć solą, wmieszać musztardę z miodem i sosem sojowym. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i włożyć z powrotem pieczarki. Pogotować całość przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz