czwartek, 3 listopada 2016

ZUPA DYNIOWO - JABŁKOWA



Składniki na 3 porcje:
  • 250g puree z dyni lub dyni świeżej, pokrojonej w małą kostkę
  • 0,5l bulionu
  • kawałek cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 niewielkie jabłko
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • mała szczypta suszonych płatków chilli
  • olej do smażenia  
Do podania:
  • cienkie plasterki jabłka
  • garść orzechów posiekanych grubo i podprażonych na suchej patelni
  • odrobina pokruszonej fety
  • natka pietruszki 


Jabłko pokroić w kostkę - zostawić kilka cieniutkich plasterków do ozdoby. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać z grubsza. 

W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, jabłko i - jeśli używamy - świeżą dynię. Podsmażać przez chwilę, aż cebulę się zeszkli, a dynia i jabłko lekko przybrązowią. Dodać czosnek, cynamon, smażyć przez minutę i zalać bulionem. Jeśli używamy puree z dyni, dodać je w tym momencie. Gotować całość na średnim ogniu przez około 10-15 minut. 


Zupę zmiksować gładko, przyprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzić wodą.

Podawać z kruszoną fetą, plasterkami jabłka, posypane orzechami i natką. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz