ZUPA DYNIOWO - JABŁKOWA
Składniki na 3 porcje:
- 250g puree z dyni lub dyni świeżej, pokrojonej w małą kostkę
- 0,5l bulionu
- kawałek cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielkie jabłko
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- mała szczypta suszonych płatków chilli
- olej do smażenia
- cienkie plasterki jabłka
- garść orzechów posiekanych grubo i podprażonych na suchej patelni
- odrobina pokruszonej fety
- natka pietruszki
Jabłko pokroić w kostkę - zostawić kilka cieniutkich plasterków do ozdoby. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać z grubsza.
W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, jabłko i - jeśli używamy - świeżą dynię. Podsmażać przez chwilę, aż cebulę się zeszkli, a dynia i jabłko lekko przybrązowią. Dodać czosnek, cynamon, smażyć przez minutę i zalać bulionem. Jeśli używamy puree z dyni, dodać je w tym momencie. Gotować całość na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
Zupę zmiksować gładko, przyprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzić wodą.
Podawać z kruszoną fetą, plasterkami jabłka, posypane orzechami i natką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz