wtorek, 8 listopada 2016

DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE




Składniki na 4 porcje:
  • 1kg ziemniaków
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej
  • 5 kopiastych łyżek puree z dyni
  • 3-5 łyżek letniej wody
  • sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę do większej miski, wystudzić. 

Do ziemniaków dodać puree z dyni i z grubsza wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrabiać dłońmi, dodając po trochu wody, aż masa zrobi się elastyczna i wszystkie składniki się gładko połączą. 

Umyć ręce, osuszyć i odrywać małe kawałki masy, formując z nich kulki. Najsmaczniejsze kluski mają średnicę zbliżoną do pięciozłotówki. Każdą kulkę leciutko spłaszczyć i palcem delikatnie nacisnąć w środek, aby utworzyć małą dziurkę na sos. Odkładać na talerz.

W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać kluseczki po jednej, tak aby się nie skleiły i utworzyły pojedynczą warstwę. Jeśli wszystkie się nie zmieszczą naraz, ugotować je w drugiej turze.
Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, przemieszać je łyżką cedzakową i gotować dalej, przez około 2 minuty. Wyjąć jedną kluseczkę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest w środku dogotowana. Jeśli tak, wyłowić łyżką cedzakową pozostałe kluseczki na talerz lub półmisek.

Podawać gorące, z sosem pieczarkowym, grzybowym, mięsnym lub gulaszem oraz lekką sałatką. Smacznego! :)



*) Dodatek puree z upieczonej dyni wpływa korzystnie na kolor kluseczek, natomiast smak jest niemal niewyczuwalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz