DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE
Składniki na 4 porcje:
- 1kg ziemniaków
- ok. 250g mąki ziemniaczanej
- 5 kopiastych łyżek puree z dyni
- 3-5 łyżek letniej wody
- sól
Do ziemniaków dodać puree z dyni i z grubsza wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrabiać dłońmi, dodając po trochu wody, aż masa zrobi się elastyczna i wszystkie składniki się gładko połączą.
Umyć ręce, osuszyć i odrywać małe kawałki masy, formując z nich kulki. Najsmaczniejsze kluski mają średnicę zbliżoną do pięciozłotówki. Każdą kulkę leciutko spłaszczyć i palcem delikatnie nacisnąć w środek, aby utworzyć małą dziurkę na sos. Odkładać na talerz.
W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać kluseczki po jednej, tak aby się nie skleiły i utworzyły pojedynczą warstwę. Jeśli wszystkie się nie zmieszczą naraz, ugotować je w drugiej turze.
Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, przemieszać je łyżką cedzakową i gotować dalej, przez około 2 minuty. Wyjąć jedną kluseczkę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest w środku dogotowana. Jeśli tak, wyłowić łyżką cedzakową pozostałe kluseczki na talerz lub półmisek.
Podawać gorące, z sosem pieczarkowym, grzybowym, mięsnym lub gulaszem oraz lekką sałatką. Smacznego! :)
*) Dodatek puree z upieczonej dyni wpływa korzystnie na kolor kluseczek, natomiast smak jest niemal niewyczuwalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz