KLUSKI - PYZY Z MIĘSEM
Składniki na ok. 3 osoby:
Na farsz:
- mięso z rosołu lub ugotowane w wodzie osolonej, z dowolnymi przyprawami: u mnie 1 udko z kurczaka i kawałeczek wołowiny
- mały kawałek kiełbasy/parówki/boczku
- 2 łyżki masła/oleju
- olej do smażenia
- 1/2 cebuli
- szczypta majeranku i tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1kg ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
- 1 małe jajko
- 3/4 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
Zmielić ugotowane mięso oraz usmażoną zawartość patelni. Dodać masło i starannie wymieszać, do połączenia składników. Doprawić intensywnie solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem i mąką ziemniaczaną, wyrabiając na gładką masę.
Formować niewielkie kluski, następnie lekko je spłaszczyć w zagłębieniu dłoni (jak na zdjęciu) i na środek zagłębienia nakładać łyżkę farszu. Zamknąć kluskę (w razie potrzeby dołożyć więcej masy ziemniaczanej) i "ulepić" gładką kulkę. Odkładać na talerz.
Zagotować garnek osolonej wody. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, tak aby zmieściły się w jednej warstwie. Gotować przez kilka minut (im większe, tym dłużej), co jakiś czas obracając je łyżką cedzakową. Wyjąć je na talerz, podawać posypane pieprzem ziołowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)
*) Podane ilości farszu są orientacyjne - trudno mi sprecyzować, czy dokładnie taka ilość farszu starczy na podaną ilość ziemniaków ;) U mnie zostało trochę niewykorzystanego farszu, który świetnie sprawdził się jako pasztet na kanapce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz