piątek, 18 listopada 2016

KLUSKI - PYZY Z MIĘSEM





Składniki na ok. 3 osoby:

Na farsz:
  • mięso z rosołu lub ugotowane w wodzie osolonej, z dowolnymi przyprawami: u mnie 1 udko z kurczaka i kawałeczek wołowiny
  • mały kawałek kiełbasy/parówki/boczku
  • 2 łyżki masła/oleju 
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • szczypta majeranku i tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Na kluski:
  • 1kg ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
  • 1 małe jajko
  • 3/4 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę/parówkę/boczek i przyprawy. Smażyć do zrumienienia, zdjąć i lekko przestudzić.

Zmielić ugotowane mięso oraz usmażoną zawartość patelni. Dodać masło i starannie wymieszać, do połączenia składników. Doprawić intensywnie solą i pieprzem. 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem i mąką ziemniaczaną, wyrabiając na gładką masę. 

Formować niewielkie kluski, następnie lekko je spłaszczyć w zagłębieniu dłoni (jak na zdjęciu) i na środek zagłębienia nakładać łyżkę farszu. Zamknąć kluskę (w razie potrzeby dołożyć więcej masy ziemniaczanej) i "ulepić" gładką kulkę. Odkładać na talerz.




Zagotować garnek osolonej wody. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, tak aby zmieściły się w jednej warstwie. Gotować przez kilka minut (im większe, tym dłużej), co jakiś czas obracając je łyżką cedzakową. Wyjąć je na talerz, podawać posypane pieprzem ziołowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)



*) Podane ilości farszu są orientacyjne - trudno mi sprecyzować, czy dokładnie taka ilość farszu starczy na podaną ilość ziemniaków ;) U mnie zostało trochę niewykorzystanego farszu, który świetnie sprawdził się jako pasztet na kanapce :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz