SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI
I SOSEM POMIDOROWYM
Składniki na 3 porcje:
Na klopsiki:
- 400-500g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- 1 ząbek czosnku
- szczypta tymianku i majeranku
- bułka tarta (ilość zależy od pożądanej konsystencji)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 300ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy)
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego drobno
- spora szczypta suszonej bazylii
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Na tej samej patelni znów rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko osolić. Smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty, po czym dodać czosnek, paprykę i kapary. Często mieszając, smażyć całość aż papryka zmięknie. Wlać passatę, doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.
Dusić pod częściowym przykryciem na niewielkim ogniu, przez około 6-8 minut, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia włożyć do sosu klopsiki i pogotować całość jeszcze dwie minuty.
Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente, posypane startym żółtym serem oraz posiekanymi listkami bazylii. Smacznego! :)
#makaron #spaghetti #mielone #sos #pomidory #ser #obiad #domowejedzenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz