SCHAB DUSZONY Z GRZYBAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2 plastry schabu bez kości
- olej do smażenia + łyżka masła
- garść suszonych grzybów
- pół cebuli
- łyżeczka sosu sojowego
- szczypta suszonego majeranku i tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany (można pominąć)
- natka pietruszki
Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać z grubsza.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Wrzucić pokrojoną cebulę, lekko osolić i smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać odsączone grzyby (jeśli są zbyt duże, można je przekroić na mniejsze kawałki). Smażyć całość, często mieszając, przez około 10 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody z moczenia grzybów. Gdy grzyby będą już miękkie, zdjąć je z patelni i przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni znów rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry schabu i oprószyć przyprawami. Smażyć na większym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gdy mięso będzie miękkie, dodać z powrotem grzyby z cebulką, doprawić sosem sojowym i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, podlewając wodą z grzybów. Pod koniec gotowania wlać ewentualnie śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać posypane natką pietruszki, z ziemniakami oraz surówką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz