czwartek, 20 października 2016

PLACKI Z SOSEM GRZYBOWYM I SEREM CAMEMBERT




Składniki na 2-3 porcje:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 1/4 cebuli
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser Camembert
Na sos:
  • ok.30 g suszonych grzybów - wcześniej namoczonych (lub 0,5 kg świeżych)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta suszonego tymianku
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków bazylii

Zacząć od przygotowania sosu grzybowego:

Suszone grzyby wsypać do miski, zalać gorącą wodą (nieco ponad wysokość grzybów), odstawić do nasiąknięcia na kilka godzin (najlepiej całą noc). Grzybki wyjąć na deskę, pokroić z grubsza; wodę z moczenia zachować.

Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i jedną łyżkę masła. Wrzucić cebulkę i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać drugą łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Lekko zwiększyć ogień, smażyć całość mieszając, aż odparuje cały płyn i grzyby się mocno zarumienią. Dolać dwie łyżki wody z moczenia grzybów, przyprawić tymiankiem oraz solą i dusić pod częściowym przykryciem. Po kilku minutach znów podlać odrobiną wody z grzybów i dusić dalej, do miękkości. 
Pod koniec duszenia dodać śmietankę, wmieszać ją w sos i gdy zagotuje się ponownie, zdjąć z ognia. Doprawić obficie świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotować placki:

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć bardzo drobno. Cebulę również zetrzeć i dodać do masy. Wbić całe jajko, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie dodać mąkę i całość wymieszać (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobinę mąki). 
Patelnię mocno rozgrzać, wlać olej rzepakowy i po chwili nakładać porcje masy na placki (około 2 łyżki na sztukę). Smażyć placki na dość dużym ogniu z jednej strony, po czym przełożyć je na drugą stronę i nieco zmniejszyć ogień. Smażyć dalej, aż będą chrupiące z wierzchu, ale nie surowe w środku (powinno to trwać około kilka minut). 

Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.


Na placki nakładać plastry sera camembert oraz porcję sosu grzybowego. Posypać posiekaną bazylią. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz