ŁOSOŚ W MARYNACIE SOJOWEJ
Z SALSĄ Z PAPRYKI I OGÓRKA
Składniki na 2 porcje:
- ok.300g świeżego łososia
- 6 łyżek sosu sojowego
- szczypta imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii (można zastąpić szczypiorkiem)
- mała szczypta suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
Sos sojowy, sok z cytryny, imbir oraz sól i pieprz wymieszać w głębokim talerzu lub w woreczku strunowym. Łososia włożyć do marynaty, starannie go obtoczyć w niej i wstawić do lodówki na min. 1h.
Paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę, bazylię pokroić w cienkie paseczki. Dodać oliwę i przyprawy, odstawić na kilkanaście minut.
Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinkę oleju, włożyć łososia skórą do dołu i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Upieczonego łososia wyjąć, przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć obficie warstwę salsy paprykowo - ogórkowej. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz