wtorek, 18 października 2016

ZMROŻONY DESER MALINOWY




Składniki na 3 porcje:
  • 120g malin 
  • 20g cukru 
  • 120ml śmietany kremówki
  • kilka pojedynczych małych bezików, pokruszonych na różnej wielkości kawałeczki
Maliny umieścić w miseczce, dodać połowę cukru i rozetrzeć z grubsza widelcem. 
Śmietanę kremówkę ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Do śmietany delikatnie dodać roztarte maliny, przemieszać ze dwa razy łyżką (nie wymieszać dokładnie, a jedynie wmieszać żeby pozostały miejscami warstwy białej kremówki i czerwonych malin). Przykryć szczelnie i wstawić do zamrażarki na około godzinę.

Po tym czasie wyciągnąć,  wsypać pokruszone bezy i lekko przemieszać. 
Nakładać do szklanek lub pucharków, podawać od razu ozdobione listkami mięty lub bazylii. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz