MUFFINKI Z MIODEM I ORZECHAMI,
W POLEWIE TOFFI
Składniki na 12 muffinek:
- 300g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g cukru
- 1 jajko
- 2 duże łyżki miodu
- 250ml mleka
- 50g masła
- 60g posiekanych orzechów (plus garstka do posypania z wierzchu)
- 5-6 łyżek gotowej masy krówkowej/kajmaku
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać razem, dodać cukier i wymieszać razem w jednej misce.
W drugiej, większej misce wbić jajko, wlać mleko oraz miód oraz dodać przestudzone masło. Wymieszać kuchenną rózgą. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, wmieszając ją krótko, partiami. Wymieszać całość tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.
Łyżką nakładać porcje ciasta, do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy muffinki są już wypieczone (powinien być suchy), od razu wyjąć i przestudzić.
Gotową masę kajmakową lekko podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Ciepłą polewę nakładać na muffinki, posypać orzechami. Smacznego!
*) Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz