piątek, 21 października 2016

MUFFINKI Z MIODEM I ORZECHAMI,

 W POLEWIE TOFFI









Składniki na 12 muffinek:
  • 300g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g cukru
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki miodu
  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • 60g posiekanych orzechów (plus garstka do posypania z wierzchu)
  • 5-6 łyżek gotowej masy krówkowej/kajmaku
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można przyspieszyć ten proces wkładając jajko do szklanki z ciepłą wodą, delikatnie i krótko podgrzewając mleko. Masło rozpuścić i przestudzić. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać razem, dodać cukier i wymieszać razem w jednej misce.

W drugiej, większej misce wbić jajko, wlać mleko oraz miód oraz dodać przestudzone masło. Wymieszać kuchenną rózgą. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, wmieszając ją krótko, partiami. Wymieszać całość tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.

Łyżką nakładać porcje ciasta, do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy muffinki są już wypieczone (powinien być suchy), od razu wyjąć i przestudzić.

Gotową masę kajmakową lekko podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Ciepłą polewę nakładać na muffinki, posypać orzechami. Smacznego!

*) Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, pod przykryciem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz