SAŁATKA Z DYNIĄ I FASOLĄ
Składniki na 4 porcje:
- 1 niewielka dynia (najlepiej Hokkaido lub piżmowa)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 dymki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie: dowolna sałata, np. roszponka; sezam do posypania
Dynię razem ze skórką umyć, przekroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na blaszce układać kawałki dyni skórką do dołu, piec 15 minut. Wyjąć, nieco przestudzić i odkroić skórkę (po tym czasie będzie mięciutka i łatwo się zdejmie). Upieczoną dynię pokroić w kostkę o boku około 2cm.
Fasolę wyjąć z zalewy, lekko przepłukać i odsączyć na sitku. Rzodkiewkę oraz dymkę pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe składniki na sos połączyć w kubeczku i dokładnie wymieszać.
Dynię, fasolę i rzodkiewkę ułożyć na półmisku, posypać dymką i polać sosem. Delikatnie wymieszać przed podaniem. Smacznego! :)
Przepis znajduje się również w nr 41/2016 magazynu "Kropka TV" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz