piątek, 14 października 2016

SAŁATKA Z DYNIĄ I FASOLĄ





Składniki na 4 porcje:
  • 1 niewielka dynia (najlepiej Hokkaido lub piżmowa)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 dymki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: dowolna sałata, np. roszponka; sezam do posypania
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć pergaminem.

Dynię razem ze skórką umyć, przekroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na blaszce układać kawałki dyni skórką do dołu, piec 15 minut. Wyjąć, nieco przestudzić i odkroić skórkę (po tym czasie będzie mięciutka i łatwo się zdejmie). Upieczoną dynię pokroić w kostkę o boku około 2cm.

Fasolę wyjąć z zalewy, lekko przepłukać i odsączyć na sitku. Rzodkiewkę oraz dymkę pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe składniki na sos połączyć w kubeczku i dokładnie wymieszać. 

Dynię, fasolę i rzodkiewkę ułożyć na półmisku, posypać dymką i polać sosem. Delikatnie wymieszać przed podaniem. Smacznego! :)




Przepis znajduje się również w nr 41/2016 magazynu "Kropka TV" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz