SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI
I RZODKIEWKĄ
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje makaronu spaghetti
- 10-12 cienkich łodyżek szparagów
- 3-4 rzodkiewki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić szparagi, najpierw te grubsze kawałki; główki dodając na sam koniec. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, około 5-7 minut. Gdy będą lekko miękkie, zdjąć na talerz i przykryć.
Przygotować sos: w rondelku rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać mąkę. Mieszać i podsmażać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, około minuty. Wlać mleko, zagotować i mieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Cały czas mieszając, gotować aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Do sosu włożyć usmażone szparagi, zamieszać i pozostawić na minutkę, żeby smaki się przegryzły.
Na talerz nakładać porcje makaronu, polewać sosem ze szparagami, posypać plasterkami rzodkiewki oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
*) dla zwiększenia kaloryczności dania można posypać startym żółtym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz