piątek, 8 lipca 2016

SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI 

I RZODKIEWKĄ





Składniki na 2 porcje:
  • 2 porcje makaronu spaghetti
  • 10-12 cienkich łodyżek szparagów
  • 3-4 rzodkiewki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz  
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałą dolną część. Pozostałe łodygi pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Rzodkiewkę pokroić na cieniutkie plasterki, natkę posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić szparagi, najpierw te grubsze kawałki; główki dodając na sam koniec. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, około 5-7 minut. Gdy będą lekko miękkie, zdjąć na talerz i przykryć.

Przygotować sos: w rondelku rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać mąkę. Mieszać i podsmażać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, około minuty. Wlać mleko, zagotować i mieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Cały czas mieszając, gotować aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia.

Do sosu włożyć usmażone szparagi, zamieszać i pozostawić na minutkę, żeby smaki się przegryzły.

Na talerz nakładać porcje makaronu, polewać sosem ze szparagami, posypać plasterkami rzodkiewki oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

*) dla zwiększenia kaloryczności dania można posypać startym żółtym serem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz