BITKI Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
W AROMATYCZNYM SOSIE
Składniki na 2-3 porcje:
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- szczypta tymianku
- duża szczypta majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Na dość dużym ogniu smażyć mięso, około 1-2 minuty z każdej strony. Zdjąć je z patelni i przełożyć do większego garnka (najlepiej z grubym dnem). Na patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i czosnek do momentu, aż cebula lekko się zezłoci.
Zawartość patelni w całości przełożyć do garnka z mięsem. Zalać gorącym bulionem, dodać tymianek, majeranek, ziele angielskie i listki laurowe. Dusić na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 45-50 minut, pilnując żeby mięso cały czas było przykryte bulionem (w razie potrzeby podlać wodą). Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem; dodać łyżkę śmietany i pogotować jeszcze pół minuty. Sosu nie trzeba już zagęszczać, powinna wystarczyć mąka dodana na początku jako panierka - po tak długim duszeniu sos będzie lekko gęsty, esencjonalny i bardzo aromatyczny.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub placuszkami z kaszy jaglanej (przepis tu na blogu: http://agikuchniasmaku.blogspot.com/2015/02/placki-z-kaszy-jaglanej-z-gulaszem.html )
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz