poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE



Składniki na 3 porcje:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta sody
  • mała szczypta soli
  • 300ml mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła, trochę przestudzonego
  • 1 małe jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • odrobina oleju do natłuszczania foremek
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mleko rozmieszać widelcem z masłem, dodać jajko. Suche składniki dodać do mokrych, dodać cukier waniliowy i starannie zmiksować (nie za długo). 
Rozgrzać patelnię teflonową. Foremki do wykrawania ciastek natłuścić wewnątrz olejem, ułożyć je na patelni. Do wnętrza każdej foremki nakładać łyżką ciasto, aż po brzeg (ale nie z górką!). Smażyć placuszki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty *, od czasu do czasu lekko dociskając foremkę wierzchem łopatki. Z pomocą dwóch łopatek odwrócić foremki na drugą stronę, ponownie dociskając je do patelni. Smażyć kolejne 2 minuty. 
Zdjąć je z patelni na talerz, przestudzić przez chwilkę (foremki mocno się nagrzewają!) i łyżką lekko wycisnąć placuszki z foremek. Posypać przez sitko obficie cukrem pudrem, można też polać miodem,  syropem klonowym lub na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury. Podawać gorące. Smacznego! :)

*) czas smażenia zależy od wielkości i wysokości foremek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz