ŚWIĄTECZNE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
Składniki na 3 porcje:
- 200g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta sody
- mała szczypta soli
- 300ml mleka
- 3 łyżki roztopionego masła, trochę przestudzonego
- 1 małe jajko
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- odrobina oleju do natłuszczania foremek
- cukier puder do posypania
Rozgrzać patelnię teflonową. Foremki do wykrawania ciastek natłuścić wewnątrz olejem, ułożyć je na patelni. Do wnętrza każdej foremki nakładać łyżką ciasto, aż po brzeg (ale nie z górką!). Smażyć placuszki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty *, od czasu do czasu lekko dociskając foremkę wierzchem łopatki. Z pomocą dwóch łopatek odwrócić foremki na drugą stronę, ponownie dociskając je do patelni. Smażyć kolejne 2 minuty.
Zdjąć je z patelni na talerz, przestudzić przez chwilkę (foremki mocno się nagrzewają!) i łyżką lekko wycisnąć placuszki z foremek. Posypać przez sitko obficie cukrem pudrem, można też polać miodem, syropem klonowym lub na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury. Podawać gorące. Smacznego! :)
*) czas smażenia zależy od wielkości i wysokości foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz