KURCZAK W SOSIE SEROWO-SZPINAKOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 3-4 łyżki śmietany 18%-30%
- 2 łyżki startego drobno żółtego sera
- sól, pieprz
- szczypta suszonego estragonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina soku z cytryny
- odrobina sosu worcester
- olej + 1 łyżka masła do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mięso i na dość dużym ogniu smażyć przez ok. 3 minuty, często mieszając. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszyć ogień i dodać czosnek.
Po kolejnych 3 minutach wrzucić szpinak, przyprawić gałką muszkatołową, estragonem i wlać śmietanę. Przykryć patelnię i dusić całość na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Dodać starty ser, mieszając aż do rozpuszczenia się sera i od razu zdjąć z ognia.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz