sobota, 19 grudnia 2015

KURCZAK W SOSIE SEROWO-SZPINAKOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%-30%
  • 2 łyżki startego drobno żółtego sera
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego estragonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina sosu worcester
  • olej + 1 łyżka masła do smażenia
Mięso pokroić na nieduże kawałki lub paski. Przyprawić obficie solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny, wymieszać. Odstawić na chwilę. 

Cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mięso i na dość dużym ogniu smażyć przez ok. 3 minuty, często mieszając. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszyć ogień i dodać czosnek. 

Po kolejnych 3 minutach wrzucić szpinak, przyprawić gałką muszkatołową, estragonem i wlać śmietanę. Przykryć patelnię i dusić całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. 
Dodać starty ser, mieszając aż do rozpuszczenia się sera i od razu zdjąć z ognia. 
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz