środa, 30 grudnia 2015

KURCZAK PO CHIŃSKU 

Z POMARAŃCZAMI



Składniki na 3 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • do panierowania: bułka tarta lub mąka kukurydziana
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
Na marynatę:
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • kawałek startej cebuli
  • ząbek czosnku, przeciśnięty lub drobno posiekany
  • szczypta imbiru
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mieszanki przypraw azjatyckich
Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem w misce, 1/3 marynaty przelać do małego rondelka i odstawić. Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do pozostałej w misce marynaty. Miskę przykryć folią  i wstawić do lodówki na 30-60 minut. 
Marynatę w rondelku podgrzać, zagotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. W kubeczku rozprowadzić łyżkę mąki z niewielką ilością wody i powoli wlać do gotującej się marynaty, ciągle mieszając. Podgotować około minuty, zdjąć z ognia i odstawić.

Wyjąć mięso z lodówki, każdy kawałek kurczaka osączyć z nadmiaru marynaty, obtoczyć najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać mocno sporą ilość oleju, wkładać kawałki mięsa (nie za dużo naraz, żeby temperatura oleju pozostała wysoka) i smażyć z obu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Na talerzu lub półmisku układać kawałki kurczaka, polać je lekko gorącym sosem i ozdobić posiekaną natką lub szczypiorkiem. Podawać z wbitą w każdy kawałek wykałaczką lub w towarzystwie chińskiego makaronu czy ryżu na sypko. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.cookingclassy.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz