KURCZAK PO CHIŃSKU
Z POMARAŃCZAMI
Składniki na 3 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1 duże jajko
- do panierowania: bułka tarta lub mąka kukurydziana
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 0,5 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- kawałek startej cebuli
- ząbek czosnku, przeciśnięty lub drobno posiekany
- szczypta imbiru
- szczypta suszonych płatków chilli
- szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mieszanki przypraw azjatyckich
Marynatę w rondelku podgrzać, zagotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. W kubeczku rozprowadzić łyżkę mąki z niewielką ilością wody i powoli wlać do gotującej się marynaty, ciągle mieszając. Podgotować około minuty, zdjąć z ognia i odstawić.
Wyjąć mięso z lodówki, każdy kawałek kurczaka osączyć z nadmiaru marynaty, obtoczyć najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać mocno sporą ilość oleju, wkładać kawałki mięsa (nie za dużo naraz, żeby temperatura oleju pozostała wysoka) i smażyć z obu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Na talerzu lub półmisku układać kawałki kurczaka, polać je lekko gorącym sosem i ozdobić posiekaną natką lub szczypiorkiem. Podawać z wbitą w każdy kawałek wykałaczką lub w towarzystwie chińskiego makaronu czy ryżu na sypko. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.cookingclassy.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz