PLACUSZKI Z KUKURYDZY
Składniki na 2-3 porcje:
- 150g twarogu tłustego
- 150g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
- 2 małe jajka
- kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od konsystencji masy twarogowej)
- ząbek czosnku
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- garść posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, kolendra)
- olej do smażenia
Czosnek posiekać drobno i wrzucić do miski razem z twarogiem i jajkami. Wymieszać łyżką dokładnie lub zmiksować. Dodać kukurydzę, przyprawy i zioła oraz sodę i znów wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę (po 1 łyżce) i mieszając, zagęścić masę twarogową tak, aby można było z niej uformować kotleciki. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać mąki. Jeśli zbyt gęsta, dodać łyżkę śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką kotleciki z kukurydzy (średnicy mniej więcej 4cm) i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego oraz wędzonym łososiem, awokado lub plastrem pomidora i ozdobione listkami bazylii. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: BBCGoodFood
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz