wtorek, 29 grudnia 2015

PLACUSZKI Z KUKURYDZY



Składniki na 2-3 porcje:
  • 150g twarogu tłustego
  • 150g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
  • 2 małe jajka
  • kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od konsystencji masy twarogowej)
  • ząbek czosnku
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • garść posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, kolendra)
  • olej do smażenia


Czosnek posiekać drobno i wrzucić do miski razem z twarogiem i jajkami. Wymieszać łyżką dokładnie lub zmiksować. Dodać kukurydzę, przyprawy i zioła oraz sodę i znów wymieszać. 
Stopniowo dodawać mąkę (po 1 łyżce) i mieszając, zagęścić masę twarogową tak, aby można było z niej uformować kotleciki. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać mąki. Jeśli zbyt gęsta, dodać łyżkę śmietany.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką kotleciki z kukurydzy (średnicy mniej więcej 4cm) i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego oraz wędzonym łososiem, awokado lub plastrem pomidora i ozdobione listkami bazylii.  Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: BBCGoodFood

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz